Bereid je voor
op de arbeidsmarkt

Na je studie ben je als kritische en onafhankelijke denker klaar voor de arbeidsmarkt. Je hebt niet alleen een enorme schat aan vakspecifieke kennis, je bent ook getraind in onderzoek, creativiteit en interculturele en communicatieve vaardigheden.

Op weg naar werk

Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de keuzes die je maakt. Het is dus belangrijk dat je je al tijdens je studie voorbereidt op een toekomstige baan. Dit kan bijvoorbeeld door het kiezen van een specialisatie of door de invulling van de vrije keuzeruimte met een stage, minor of een buitenlandverblijf. In het curriculum van de opleiding komt steeds meer aandacht voor samenwerken, projectmanagement en digitale (onderzoeks)vaardigheden om de stap van studie naar baan makkelijker te maken.

Tijdens je studie kun je bij de Career Service terecht voor advies en begeleiding op het gebied van stages en werk. Ook bieden zij je workshops, voorlichtingen, arbeidsmarktinformatie en contacten met alumni en werkgevers.

Waar kun je aan de slag?

Na het afronden van de bachelor Film- en literatuurwetenschap ben je voor verschillende werkgevers interessant. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als redacteur bij een uitgeverij, projectmanager bij een bedrijf of onderzoeker. Organisaties waar afgestudeerden werkzaam zijn:

  • Uitgeverij John Benjamins Publishing
  • Lux Artists: Directors of Photography
  • PR-bureau Hollander van der Mey
  • Bonaventuracollege
  • Universiteit Leiden en Tilburg
  • Bioscopen Leiden B.V.
  • Museum de Lakenhal
  • Nintendo of Europe

Arbeidsmarktonderzoek

In 2020 is onderzoek gedaan onder afgestudeerden van de opleidingen in de geesteswetenschappen in de jaren 2016 t/m 2019. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de studenten na de bachelor doorgaat met een master. Een kennisinvestering die loont. Voor masters is de eerste baan vaker op hbo- of academisch niveau (83%) dan bij bachelors (73%). Ongeveer 70% van alle afgestudeerden vindt die eerste baan binnen twee maanden na het afstuderen.

Het onderzoek laat ook zien dat een relevante bijbaan, bestuurservaring en/of een stage helpt. Afgestudeerden die dit tijdens hun studie hebben gedaan, vinden vaker een eerste baan op hoger niveau ten opzichte van afgestudeerden zonder deze ervaring. Ook netwerken loont, 50% vindt zo de eerste baan.

Waar komen onze studenten terecht?

24

Cultuur, sport en recreatie

12

ICT

12

Media en Journalistiek

12

Onderwijs

12

Communicatie en marketing

12

Overheid en semioverheid

6

Informatiemanagement

6

Groot- en detailhandel

6

Overige

Bron: Arbeidsmarktonderzoek 2020. Onderzoek door Career Service Geesteswetenschappen

Midas Baijens

eerstejaars

‘We hebben aardig wat samenwerkingsopdrachten gehad. Daarbuiten ga ik ook redelijk nauw om met een klein groepje. We bevinden ons ook wel in een vrij specifieke niche van filmenthousiastelingen dus het maken van een connectie is niet moeilijk.’