Film- en literatuurwetenschap
studeren in Leiden

Wat maakt een roman boeiend of een horrorfilm spannend? Bij de opleiding Film- en literatuurwetenschap duik je in literatuur, films en andere media van over de hele wereld. Je reist langs Hollywood en Bollywood, en langs allerlei andere culturen.

Waarom in Leiden?

Alleen in Leiden kun je Film- én literatuur- wetenschap tegelijk studeren. Met deze combinatie in het eerste jaar krijg je een brede en gevarieerde opleiding. Je komt in aanraking met begrippen uit de literatuurwetenschap die goed bruikbaar zijn bij het bestuderen van films. Ook betrek je toneel en beeldende kunst bij je studie.

Wereldcinema

Aan de Universiteit Leiden leer je hoe je film en literatuur in verband brengt met beeldende kunst en met cultuuruitingen zoals muziek, stripboeken en games. In het bestuderen ervan beperk je je niet tot Europa of Hollywood. Want ook de films van kleine, niet-Europese producenten vertellen interessante verhalen. De opleiding heeft een grote expertise op het gebied van wereldcinema. Leiden is de enige plaats in Nederland waar Film- en literatuurwetenschap zo breed aangeboden kan worden, aangezien de Universiteit Leiden gespecialiseerd is in talen en culturen van over de hele wereld.

Tekst- en beeldanalyse

Een zwaartepunt in de opleiding is de tekst- en beeldanalyse. Je leest niet alleen het verhaal, maar je kijkt zin voor zin wat er gaande is. Je bekijkt niet alleen de film, maar interpreteert ook de keuzes in de montage. Je onderzoekt bijvoorbeeld wie het verhaal vertelt en vanuit welk perspectief dat gebeurt. Aan de hand van verteltheorieën en poëziehandboeken leer je dat je een literair werk via analyse op bepaalde kenmerken kunt beoordelen. Je ontdekt dat meerdere interpretaties mogelijk zijn, maar ook hoe je kunt betogen waarom een bepaalde interpretatie wel of niet steekhoudend is.

Ideale locatie

Alles is op loopafstand van elkaar te vinden: het opleidingsgebouw en de Universiteitsbibliotheek, maar ook het gezellige Leidse centrum. Rotterdam, Den Haag én Amsterdam zijn dichtbij. Plaatsen waar je bijvoorbeeld letterkundige musea en filmfestivals vindt. Leiden zelf heeft ook elk jaar een internationaal filmfestival, in de herfst!